Skötselråd för ditt krackelrade porslin.

Hur tar man hand om sitt krackelerade porslin.
Visst är det väl fantastiskt med porslin. Vi är många som älskar, samlar och njuter av just porslin. Här handlar det ofta om tycke och smak, ska jag köpa krackelerat eller inte. Personligen tycker jag att på det porslin som har ett par år på nacken, om de är krackelerat så tycker jag att de är en fin patina.Hela hjärnkontoret går bananas, vem har ägt denna tallrik, vilka har suttit runt bordet osv. Även om man nu skulle komma över en hundraåring som ser helt oanvänd ut, så givetvis jublar jag då också.

Men för min del är det historia. Missfärgning är å andra sidan kanske lite mer tråkigt. Men att godset är krackelerat
det gör inte mig något på de äldre dekorerna. Ni är många som kommer in i butiken och frågar hur man tar hand om
sitt porslin om det nu är krackelerat. För givetvis vill man använda sitt vackra porslin också.

Här nedan följer lite allmänna skötselråd om hur allt hänger ihop och hur du tar hand om porslinet.

Allt porslin har en skyddande glasyr. 

Skölj alltid ditt porslin så fort som möjligt efter en måltid. Matrester som lämnas på porslinet kan orsaka missfärgningar i porslinet med känslig dekor. 
Om dekoren ligger ovanpå glasyren är det alltid handdisk som gäller. (känn med fingerspetsen, mönstret känns litet upphöjt) Ligger den under kan man diska i maskinen. Föremål i flintgods är särskilt känsliga. Glasyren kan lätt krackelera, spricka, och detta kan vid användning medföra att godset blir missfärgat. Även nyare porslin som inte används kan få krackelering, detta beror på olika faktorer som temperaturvariation och fuktighet där de förvaras.

På 1960-talet infördes en s k VDN- märkning av bruks föremålen. Där anges i en femgradig skala hur väl dekor och glasyr tål olika maträtter, diskning i maskin mm. I övrigt bör man inte använda porslin med guld- och silverdekor i mikrovågsugn.

Bokstäver som redovisar materialet.
B = Benporslin, F = Flintgods, P= Fältspatporslin & S = Stengods.

Siffror 1-5 redovisar godset egenskaper.
Första siffran avser glasyrens egenskaper, andra siffran lämpligheten för vissa slag av maträtter & siffrans tålighet för diskning.
Disk Tålighet har denna skalan:
1. Risk för skador vid diskning.
3. Tål handdisk 45 c
5 Tål maskindisk 75 c
Exempel 555 = ingen risk för glasyrsprickor tål alla maträtter och maskindisk 75 c.

Så i korta drag 

Nummer 1 – Kör inte gammalt porslin i micron. Mikrovågsugnen är ett fenomen
som inte kom in i hushållen förens på 70 talet. Bara vid VDN stämpel och utan krackelering. 

Nummer 2 – Handdisk eller diskmaskin?
En smaksak. Beror på dekoren skulle jag säga. En Berså kopp av modell äldre skulle jag tex aldrig köra i maskinen.
Jag brukar säga att man ska använda sitt porslin. Jag peronligen kör allt mitt privata porslin i maskinen, även krackelerat.
Med undantag för de dekorerna jag inte vill ha blekta, som tex Berså.

Man ska inte blötlägga krackelerat porslin. Så väljer man att diska för hand blöttlägg inte.
Kör man i maskinen så låt de torka innan ordentligt innan du staplar det i skåpet, detta gäller bara om de är krackelerat.

Staplar du porslin i skåpet som fortfarande är blött så kommer du få en hinna av mögel under
varje tallrik. Detta är pga av att krackelerat porslin som i vanliga fall är flintgods är ett mycket poröst
porslin och vid blötläggning suger godset åt sig vatten. Så porslinet måste vara helt torrt.

Nummer 3 – porslin med handmålad dekor utanpå glasyr ska handdiskas.
Om man nu inte vill ha en blekt dekor. Du känner lätt me fingret över dekoren om det
är handmålat eller ej. På nyare porslin står det i vanliga fall dekor under glasyr eller liknande.

Så bli inte skräckslagna, använd sunt förnuft, gå på känsla och våga handla vackert porslin
även om det är krackelerat. Njut av ditt porslin och låt det inte stå instängt i
ett skåp, risken för att porslinet får en en djup depression är då stor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen